“Teknolojinin Gücüyle Geleceğe” Webinar Serisi 2022 programı “Siber Güvenlik: Dün, Bugün ve Yarın” konusuyla başladı
Sabancı Üniversitesi’nin kamu ve özel sektör yöneticilerini bilim ve teknoloji ile buluşturmak üzere düzenlediği “Teknolojinin Gücüyle Geleceğe” Webinar Serisi’nin 2022 programı “Siber Güvenlik: Dün, Bugün ve Yarın” konulu ilk toplantıyla başladı. Webinar katılımcıları, günümüzde savaşların sadece cephelerde değil, siber dünyada da yürütüldüğüne dikkat çekti.
Sabancı Üniversitesi, bilim ve teknoloji alanındaki araştırma alanları ile ilgili bilgi birikimini kamu ve özel sektör ile paylaşmak amacıyla düzenlediği “Teknolojinin Gücüyle Geleceğe” Webinar Serisi’nin 2022 programı başladı. Webinar Serisi’nin ilki Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi (MDBF) Dekanı Prof. Dr. Erkay Savaş ve MDBF Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Albert Levi ve Dr. Orçun Çetin tarafından “Siber Güvenlik: Dün, Bugün ve Yarın” başlığı altında gerçekleşti. Webinarda katılımcılara parola atakları, zararlı yazılımlar, oltalama, kriptografi, siber güvenlik, siber istihbarat, makine öğrenmesinin kötü kullanımları, endüstriyel nesnelerin interneti ve güvenliği, siber savaşlar hakkında bilgiler verildi ve bundan sonraki beş yılda siber güvenlik alanında yaşanacak değişimler aktarıldı.
Webinarın açılış konuşmasını yapan Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Leblebici, geçen yıl başlatılan “Teknolojinin Gücüyle Geleceğe” Webinar Serisi’nin büyük ilgi görmesi üzerine 2022 yılında da devam etme kararı aldıklarını belirterek, “2022 programının ilk semineri Siber Güvenlik konusunda gerçekleşecek. Özellikle son 2 yıldır içinde bulunduğumuz pandemi dönemiyle hepimiz başta internet olmak üzere farklı mecraları daha yoğun kullanır hale geldik. Yaptığımız işlemlerin şifreler sayesinde güvenli olduğuna inanıyoruz. Aslında veri güvenliğinin geçmişinden tecrübe ettiklerimiz, bu alanın aslında düşündüğümüz kadar güvenli olmadığını gösteriyor. Bugün de bu konu özelinde sizi aydınlatacak önemli hususlara dikkat çekmek istiyoruz” dedi.
GÜNÜMÜZDE SAVAŞLAR SADECE CEPHELERDE DEĞİL, SİBER DÜNYADA DA SÜRÜYOR
Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi (MDBF) Dekanı Erkay Savaş, webinarda günümüzde savaşların artık sadece cephelerde değil, siber dünyada da yürütüldüğüne dikkat çekti. Kriptografi biliminin önemini vurgulayan Erkay Savaş, siber güvenlik ve kişisel verilerin korunmasında en önemli silahımızın kriptografik algoritmalar, protokoller ve teknikler olduğunun altını çizdi. Siber güvenlik farkındalığının önemini vurgulayan Erkay Savaş, bireylerin de alabilecekleri önlemler olduğunu belirtti. Örneğin, şifrelerini yeterince uzun ve karmaşık seçebileceklerini ifade etti.
SİBER GÜVENLİK FİRMALARI ALARM VERDİ
Bir ülkenin başka bir ülkenin dijital sistemlerini çökertmek için başlattığı operasyon olarak tanımlanan siber savaşın, günümüzde ürkütücü şekilde karşımıza çıktığını belirten MDBF Öğretim Üyesi Orçun Çetin, konuşmasında Rusya ve Ukrayna arasında süren savaşın siber saldırı boyutu hakkında bazı bilgiler verdi. Yaptıkları incelemelerde Rusya ile Ukrayna arasında savaş başlamadan önce 15 Ocak tarihinde siber bir hareketlenmenin başladığını ve siber saldırılarda bir artış görüldüğünü vurgulayan Çetin, savaşın başlamasından altı saat önce ise siber güvenlik firmalarının alarm verdiğini ve her şeyi silen yeni zararlı yazılımlar bulduklarını belirtti. Bu sistemlerin finans sektöründe ve Ukrayna ordusunda görüldüğünü ve bazılarının görevlerini başarıyla gerçekleştirmiş olduklarını gözlemlediklerini dile getiren Çetin, daha önce de black energy dediğimiz zararlı bir yazılımın Kiev’i altı saat boyunca elektriksiz bıraktığını söyledi.
SİBER SALDIRILAR ALTYAPILARA YÖNELİK OLABİLİR
Günümüzde nesnelerin interneti kavramı ile birlikte güvenlik tehditlerinin arttığını belirten MDBF Öğretim Üyesi Albert Levi şunları dile getirdi: "Sensörler, kameralar, monitörler, elimizdeki ve evimizdeki tüm cihazlar en ufağından en büyüğüne kadar birbirlerine ve İnternet'e bağlanıyorlar. Nesneler bu kadar bağlıyken, uygulamalar da bu kadar artarken, ortaya çıkan güvenlik meseleleri gündemi oldukça meşgul ediyor. Evimizdeki cihazlar bize karşı kullanılır hale gelebiliyor.”
Endüstri 4.0 ile sanayinin dijitalleşmesinin gündemde olduğunu hatırlatan Albert Levi, “Eskiden operasyonel teknoloji denilince makine parkından söz ediyorduk. Ancak dijitalleşen dünyada artık bunlar da dünyaya açılmak zorunda. Bu olunca da ataklara karşı yeni bir cephe açılmış olacak. Şirketlerin mevcut teknolojileri yeterli olmayacak ve mevcut klasik koruma yöntemleri dışına çıkmaları gerekecek. Kritik altyapı şebekelerinin güvenliğini sağlamak da artık çok önemli. Siber saldırılar da su ve elektrik gibi altyapılara yönelik olabilir. Buraları daha güvenli hale getirmek gerekecek” dedi.
SİBER GÜVENLİK ALANINDA UZMAN AÇIĞI VAR
Siber güvenlik anlamında iş alanlarının çok fazla olduğunu ancak yeterince uzmanın sektörde yer almadığının altını çizen MDBF Dekanı Erkay Savaş, “Siber güvenlik alanında iyiyseniz dünyanın her yerinde iş bulma imkanınız var” dedi. Teknik konulara meraklı olan gençlere ve profesyonellere bu alanı öneren Savaş, dünyada milyonlarca diyebileceğimiz siber güvenlik uzman açığı olduğunu ve Sabancı Üniversitesi olarak Siber Güvenlik Yüksek Lisans Programı ile sektörün ihtiyacı olan kalifiye eleman açığını kapatmaya çalıştıklarını vurguladı.
TEKNOLOJİNİN GÜCÜYLE GELECEĞE WEBINAR SERİSİ PROGRAMI
“Yarıiletken Teknolojileri ve Yaşantımızdaki Önemi”
29 Mart 2022, saat 20.30
Sabancı Üniversitesi Rektörü Yusuf Leblebici
Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Melik Yazıcı
“Kuantum Teknolojileri ve Kuantum Sonrası Dünya”
5 Nisan 2022, saat 20.30
Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Erkay Savaş
Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyeleri Durmuş Ali Demir, Zafer Gedik
“Toplumsal Fayda için Veri Bilimi”
19 Nisan 2022, saat 20.30
Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyeleri Berrin Yanıkoğlu, Onur Varol
Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Mehmet Kuru
“Yeni Nesil Sürdürülebilir Enerji Teknolojileri”
10 Mayıs 2022, saat 20.30
Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Selmiye Alkan Gürsel
Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Misafir Öğretim Üyeleri Mihrimah Özkan, Cengiz S. Özkan
“Teknoloji, Bilgisayarlar ve Sanat”
17 Mayıs 2022, saat 20.30
Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Cemal Yılmaz
Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Selçuk Artut
Sakıp Sabancı Müzesi Dijital SSM Arşiv ve Araştırma Alanı Yöneticisi Osman Serhat Karaman
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.