Testis, erkek üreme devamlılığı için gerekli fonksiyonları yerine getiren organdır. Bu yazımızda inmemiş testis tanı ve tedavi yöntemleri ile ilgili Kayseri Özel Erciyes Kartal Hastanesi Üroloji Doktorlarından, aynı zamanda www.urolojikayseri.com adlı internet sitesinden hastaların bilinçlenmesi için yayınlar yapan Op. Dr. Volkan SABUR’un engin tecrübelerinden faydalanacağız.
Anne karnındayken testisler karın içerisindedir ve doğuma kadar testis torbasına inmiş olması gerekir. Normal yürümesi gereken iniş sürecinde ortaya çıkabilecek aksaklıklar sonucunda iniş güzergahında herhangi bir noktada kalabilir. Yapılan araştırmalara göre sperm üretiminden ve erkeklik hormonu salgılanmasından sorumlu olan testisler, bebeklerin %3-4’ünde inmemiş olarak görülebilir.
İnmemiş testis tespit edilen bebeklerin ortalama %75’inde testisler doğumdan sonraki 3 ayda yerine inerken bir yaşına kadar olan bebeklerde inmemiş testisin iniş işlemini tamamlama oranının %96’larda olduğunu söyleyebiliriz.
1 yaşına kadar inmemiş testis görülen vakalarda birkaç olasılıktan bahsedebiliriz. Bunlar;
Testisin hamilelik döneminde gelişimsel sorunlardan dolayı hiç oluşmaması veya sonradan oluşan damar tıkanıklığı gibi problemlerden dolayı testis kaybının görülmesidir. Testis yokluğu tek taraflı görülebileceği gibi her iki testisin de olmadığı durumlar gözlenmiştir.
Testislerin damar tıkanıklığı, travma, zedelenme gibi etkenlerden dolayı küçülerek kaybolması olarak adlandırılır. Testis ortada yokken mevcut olan damar ve kanallarının bir noktada son bulduğunun görüldüğü durumlarda; ilerleyen dönemlerde boş kanalların kist vb. oluşumlara sebepiyet vermesini engellemek amacı ile bu kanallar alınır.
Fiziksel ve radyolojik muayenede torbada veya kasık kanalı içerisinde tespit edilemeyen testistir. İnmemiş testis sorunu yaşayan bebeklerin ortalama %10 unda görülür.
İnmemiş testis rahatsızlıklarında en çok karşılaştığımız vakadır. Testis iniş yolunda, kasık kanalının herhangi bir yerinde görülür.
Normalde 28. Hafta itibariyle bebeklerde testisler yavaş yavaş yerine inmeye başlar. Fakat bazen hormonsal sebeplerden dolayı testis torbaya doğru inemez, karın içerisinde veya torbanın üst kısmında kalabilir. Testisin normal şartlarda olduğu gibi torbaya inmemesi oldukça risklidir. Bu durumda testis hacminin küçülmesi ve sperm kalitesinin düşmesinden dolayı kısırlık riski oldukça yükselir.
Yumurtanın yokluğu genelde doğum sonrası ilk fiziksel muayene ya da sonrasında ebeveynler tarafından fark edilir. Fiziksel muayenede fark edilmeyen testis, sonradan anne veya baba tarafından fark edildiği anda doktora başvurulmalıdır.
Fiziksel muayenede yeteri kadar bulgu elde edilememesi durumunda ise ultrasonografik görüntüleme araçlarına başvurulmalıdır. Ultrasonografi teknolojisi testisin diğer testis ile boyutunun ölçülmesi ve yerinin tespit edilmesi için net bulguları verecektir.
Testisin bulunduğu torbalardaki ısı, vücut ısısından 2 ila 4 derece daha düşüktür. Testisin sağlıklı bir şekilde gelişmesi ve işlevlerini yerine getirebilmesi için bu sıcaklık farkı gereklidir. Testisin fiziksel olarak içinde bulunduğu yerin ısısının çok yükselmesi normal işlevleri ve gelişimini yerine getirememesine sebep olur. Bu durumun sürekliliği ise kısırlığa kadar yol açabilmektedir.
İnmemiş testis tedavisi genelde cerrahi uygulamalar ile yapılır. Torba içerisine indirilen testis, normal faaliyetlerini devam ettirecektir.
1 yaşına kadar kendiliğinden inmeyen testis için mutlaka ameliyat gerekir.
En sık problem atrofi (testis erimesi)’dir. Yara enfeksiyonu, geri kaçma, geç dönemde sperm kanalı tıkanıklığı ve çocuk sahibi olamama diğer problemler olarak sayılabilir.
Ürolojik hastalıklar, inmemiş testis hastalıkları ile ilgili tüm detaylara https://www.urolojikayseri.com/ adlı internet sitesinden edinebilirsiniz.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.