DOLAR 34,3869 0.47%
EURO 36,8522 -0.6%
ALTIN 2.968,04-0,25
BITCOIN 26300200,60%
İstanbul
15°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Güher & Süher Pekinel “Dünya Sahnelerinde Genç Müzisyenler” Sistemi 2021 -2022 Yeni Sezonu başlıyor

ABONE OL
Ekim 13, 2021 12:50
0

BEĞENDİM

ABONE OL

15 yıldır Türkiye’de müzik eğitimi ve Batı Müziği alanında kaybedilen jenerasyonların telafisini dünyada da kabul edilen tek sistem olarak büyük bir hızla  gerçekleştirmeye devam eden ,Güher & Süher Pekinel’in 40 senelik uluslararası ödüllü kariyerlerine ve geniş kapsamlı eğitimlerine dayanan deneyimleri ile hayata geçirerek, yürüttüğü „Dünya Sahnelerinde Genç Müzisyenler“ Sistemi  değişik enstrüman gruplarında solistleri tüm Türkiye’den 3 etapla seçerek , dünya standartlarında,  kariyer yapabilmek ve rekabet edebilmek için destekliyor.

 

 

 Türkiye’de ilk defa olarak, solistler açısından dünyada alınan tüm sonuçların da ortaya koyduğu üzere, sistemin başarısı kanıtlanmış ve son gelişmelerle etkisi artarak sürmektedir.

 

 Gençlere başta Avrupa’da, önemli müzisyenlerle eğitimlerini sürdürmek ve önemli uluslararası yarışmalarda yer almak üzere yaşam bursu ve yaylı çalgılar için en prestijli uluslararası yarışmalarda rekabet edebilmeleri adına kiralanan çok değerli 17.-18. Yüzyıl enstrümanları ile enstrüman bursu sağlanıyor. DSGM her sıra dışı üstün yeteneğin doğru yönlendirildiği takdirde başarıya ulaşacağının güçlü bir göstergesi Ülkemizi ve dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını nedeni ile, özellikle dijital platformlarda müziğin iyileştirici, birleştirici ve paylaştırıcı gücü üzerinden izleyici ve dinleyicilerle bir araya da gelen DSGM müzisyenleri 2021-22 Sezonuna başarılarla dolu hızlı bir giriş yaptılar.

 

Scottish International Piano Competition ve 10. Hamamatsu International Piano Competition birincilikleri ardından çıkardığı ilk iki albümle 2 ICMA (International Classical Music Awards) ödülü kazanan Can Çakmur’un İsveç plak firması BIS Records’dan çıkan albümleri, kritiklerden tam not aldı ve 3. Albüm kaydını da tamamladı. Önümüzdeki günlerde müzik severlerle buluşacak albüm raflarda yerini almadan 4. Albümü için de çalışmaları başlayan Çakmur, son olarak Ankara Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Yeni Konser Salonu ve İstanbul’da Sakıp Sabancı Müzesi Yaz Festivali’nde dinleyiciler ile buluştu. Japonya turnesine devam eden Çakmur, Ekim  sonunda ünlü besteci Thomas Adès ‘in piyano konçertosunun Japonya prömiyerini dünyaca ünlü  Suntory Hall’da gerçekleştirecek ve bu konser canlı kayda alınacak. 

 

Henüz 15 yaşındayken aldığı Cenevre, “Tchaikovsky International Violin Competition” birinciliği ve en genç solist olarak 2016 yılında Polonya „15. International Wieniawski Violin Competition “ birincilik ödülü sahibi viyolonist Veriko Tchumburidze İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası Yeni Sezon Açılış Konserini 1 Ekim tarihinde Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda kapalı gişe olarak gerçekleştirdi. Tchumburidze, normalleşme sürecinde de Almanya, Polonya ve Gürcistan’ da gerçekleşen ilk seyircili konserlerde sahne almanın ayrıcalığını yaşıyor. Ekim ayında Stuttgart’da ikonik şef Marek Janowski ile birbirini takiben iki konser verecek olan Tchumburidze, 2022 yılında, başvuruları başlayan 16. Henryk Wieniawski Violin Competition‘da açılış konserini de, önceki yarışmanın birincisi olarak gerçekleştirecek.

 

DSGM’ye 3 sene önce dahil olan Korkmaz Can Sağlam , dünyanın en önemli 3 piyano yarışmasını da birincilikle kazanmış ( Tchaikovsky, Rubinstein ve Chopin yarışmaları) Daniil Trifonov’un da hocası olan Sergei Babayan ile çalışmalarına Juilliard School of Music New York’da okuldan da aldığı akademik burs ile devam ediyor. Young Concert Artists kurucusu Susan Wadsworth ve Verbier Festivali direktörü Martin Engstroem’ün de jüriler arasında bulunduğu New York Vendome Prize Yarışması finalistleri arasına seçildi. Ayrıca önümüzdeki dönem Young Concert Artists yarışmasında da yarışacak.

 

Sisteme iki yıl önce dahil olan piyanist Eda Seviniş Manhattan School of Music’De ender görülen akademik bursla, piyano bölüm başkanı Dr. Marc Silverman’ın sınıfında eğitimini sürdürüyor. Ekim ayında  Düsseldorf International Robert Schumann Piano Competition’da kendi kategorisinde birincilik ödülünü kazanan Seviniş, New York’da ünlü stüdyolarda kayıt çalışmalarına devam ediyor. 

 

Sistemin en genç müzisyenlerinden uluslararası birincilik ödülleri sahibi 14 yaşındaki Naz İrem Türkmen, son olarak “12. International Grumiaux Violin Competition”da aldığı birincilik ardından, dünyanın en prestijli ve önemli yarışmalarından “XI International Tchaikovsky Competition for Young Musician”s yarışmasına katılmaya hak kazandı. Şu an Hochschule für Musik München’ı  en yüksek dereceyle kazanarak pre-college öğrencisi statüsünde Prof. Sonja Korkeala ile müzik eğitimine devam ederken ülkemizde bir çok salonda konserlerde yer alıyor. DSGM Sistemi kapsamında 18. Yüzyıldan İtalyan bir luthier tarafından yapılan kemanı ile performans göstermeye devam eden Türkmen geçtiğimiz günlerde yine sistemin en genç üyelerinden 13 yaşındaki piyanist Duru Aydın ile TÜBİTAK Bilim Şenliği Açılış konserini gerçekleştirdi

 

Lisans eğitimini Barenboim-Said Academy’de tamamlayan, şu an yüksek lisansına Hanns Eisler Müzik Akademisi Berlin’de i devam edenUmut  Sağlam, ayrıca önümüzdeki iki sezon için Konzerthausorchester Berlin ‘in Kurt-Sanderling Akademisi tarafından konserler ve orkestradan eğitim almak üzere seçildi. Genç çellist, Sir Andras Schiff ve Daniel Barenboim ile ustalık sınıflarına katıldı. Pierre Boulez Saal'da Edward Said Days 2021-22 konserlerinde sahne alacak.

Sağlam,“Dünya Sahnelerinde Genç Müzisyenler” sistemi tarafından sağlanan Fransız luthier Nicolas Lupot tarafından yapılan bir 19. yüzyıl çellosu ayrıcalığı ile performanslarını icra ediyor.

 

Türkiye için ilk kez, en seçkin okullarda eğitimlerine devam eden müzisyenler tarafından, uluslararası en prestijli ve önemli yarışmalarda bugüne dek 18 birincilik kazanıldı. Genç yaşlarında önemli kritiklerden olağanüstü yorumlar ve albüm teklifleri alıyorlar.   

 

Değişik ekollerde eğitim görmüş  ve zamanın ikonik müzisyenleri ile çalışmış olarak,  bize sunulan tüm imkanları genç nesillere aktarmak amacıyla sistemlerimizi kurduk.    

Türkiye’ye konser ve festivaller nedeniyle geldiğimiz zamanlarda  müzik eğitimini yakından gözlemleme fırsatı bulduk.  Eğitim seviyesi,  maalesef uluslararası standartları yansıtmıyordu.  Profesyonel deneyim ve birikimlerimizi,  eğitimde uluslararası kriterleri nasıl ülkemize adapte edebiliriz sorusu ile çalışmalarımızı başlattık.

 Bu süreçte, eğitimciler, öğrenciler ve müzisyenlerle ,  var olan düzeni yakından inceledik ve sonrasında çocuk ve gençlerin ihtiyaçları doğrultusunda,  organik olarak birbiriyle iç içe geçen sistemlerimizi  devreye soktuk.  

En önemli prensibimiz ,  kalite ve global vizyondan taviz vermeden yolumuza devam etmek. Kendini devamlı geliştiren  sürdürülebilirliği ülkemize adapte edebilmek. 

Engelleri aşmak adına, yeni formlar geliştirerek ve kaliteyi koruyarak ilerliyoruz .  Dünya çapındaki etki ve sonuçlar, çalışmalarımızın teyidi niteliğinde. Kültür vakıfları, akademik yayınlar ve yeni projeler, sistemlerimizi referans gösteriyor.   

Son olarak çabalarımızın takdirini yansıtan Almanya Federal Cumhuriyeti’nin profesyonel müzik kariyerimizin yanı sıra  yakından takip ettikleri sistemlerimizle eğitime olan katkılarımız için bize takdim ettiği  “Bundesverdienstkreuz” “Liyakat Nişanı” ödülü bizi onore etti. Kültürel diyaloğu öncelikleri haline getirmiş kurumlar tarafından destek görmek de  bizi mutlu ediyor.   

Global bir vizyona sahip,  dengeli ve birikimli bireylerin yetişmesi,  bir toplumun her zaman ileriyi hedefleyerek kalkınması adına önceliğimiz.  

 Ülkemizi gururlandıran ve devamı gelen tüm bu başarılar önemli ödüllere layık görülüyor.  Her şeyden öte, tüm müzisyenler, ilk gençlik yıllarında dahil oldukları sistem çerçevesinde, müziğin gerektirdiği derinliğiyle ulaşırken aldıklarını aktarma ve paylaşma  duygusunu içselleştiriyorlar. Müzikal hümanist anlayışı , evrensel dünya sanatçıları olarak kimliklerinin bir parçası haline dönüştürüyorlar.   3 sistemimizin tamamı kâr amacı gütmeyen kuruluşlar. Her yaştan çocuğun ve gencin  yüksek seviyede ücretsiz müzik eğitimi alma hakkına sahip olması gerektiğine inanıyoruz. 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.