Büyükşehir, otizm spektrum bozukluğu tanılı bireylere ve ailelerine bütüncül hizmet sunmak amacıyla eğitim, sağlık ve spor alanlarında çalışmalar yürütüyor
Kocaeli, Dünyaya onların penceresinden bakmayı öğreniyor;
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, otizme sahip bireylerin hayatlarını daha fazla kolaylaştıran ve yaşama adapte olmalarını sağlayan projelerle otizmli çocuklara umut oluyor. 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde otizme dair toplumsal farkındalığın ve duyarlılığın artırmasını hedefleyen Büyükşehir, sağlık destek hizmetleri kapsamında hayata geçirdiği ‘Probiyotik Ürün Geliştirme, Üretme ve Beslenme Danışmanlığı Projesi’ ile tüm Türkiye’ye örnek oldu. Proje kapsamında Kocaeli’de ikamet eden ‘Otizm Spektrum Bozukluğu’ tanısı bulunan bireylere probiyotik ürünler ücretsiz olarak verilerek, onlara uygun beslenme alışkanlığı sağlanması amaçlanıyor. Bu doğrultuda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile Sağlık Bilimleri Üniversitesi arasında imzalanan protokol ile probiyotik ürünler için ARGE çalışmaları devam ediyor.
BİN BİREYE ULAŞTIRILMASI HEDEFLENİYOR
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin uzman personeli tarafından yürütülen saha çalışması ile otizm tanısı bulunan bireyler tespit ediliyor. Çalışma dahilinde otizm tanısı bulunan bireylerin aileleri ile yüzü yüze görüşen uzman personeller, detaylı bilgi alarak kişiye özgü formlar oluşturuyor. Oluşturulan formların Sağlık Bilimleri Üniversitesi akademisyenleri tarafından değerlendirilmesinden sonra, probiyotik ürünlerin ücretsiz bir şekilde otizm tanılı bin bireye ulaştırılması hedefleniyor. Probiyotik ürün projesine başvurular Büyükşehir’in 153 numaralı Çağrı Merkezi’nden yapılıyor.
SAĞLIK VE EĞİTİM HİZMETLERİ
Büyükşehir Belediyesi otizmli bireylere yönelik vermiş olduğu sağlık hizmetinin yanında, eğitim alanında da başarılı çalışmalar yürütüyor. Kocaeli genelinde zihinsel veya otizm tanısı bulunan özel gereksinimli bireylere ve ailelerine yönelik özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerinin sunulması amacıyla kurulan İzmit Zihinsel Engelliler Beceri Geliştirme ve Spor Kulübü Derneği ve Mürüvvet Evyap Özel Eğitim Okulu’nda eğitimlerin bilimsel ve akademik veriler ışığında geliştirilmesi hedefleniyor. Bu bağlamda hazırlanan protokol ile 0-6 yaş arasındaki Otizm tanısı alan özel gereksinimli bireylere alanında uzman eğitmenler tarafından eğitimler veriliyor. Mürüvvet Evyap Özel Eğitim Okulu’nda ise bireylere dil ve konuşma terapi eğitimleri de sağlanıyor.
‘BEN DE VARIM’ PROJESİ
Özel gereksinimli bireylere desteğini sürdüren Büyükşehir, sanatsal ve kültürel faaliyetlerinin yanında sportif faaliyetler ile de örnek ve öncü projeler yapmaya devam ediyor. Bu bağlamda Kocaeli’nde yaşayan özel gereksinimli bireylerin hayata katılımı noktasında ‘Ben de varım’ projesi hayata geçirildi. Proje kapsamında Karamürsel ve Körfez ilçelerinde otizmli bireylere jimnastik eğitimi, İzmit ilçesinde ise eğlenceli atletizm branşlarında spor aktiviteleri veriliyor. Çocuklarının ‘Ben de varım’ spor projesine katılmasını isteyen veliler, 153 numaralı Çağrı merkezini aramak arayarak kayıt oluşturabiliyor.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.